Η κρίση θα μεταναστεύσει σε Γερμανία και Γαλλία


■Το δημοσίευμα της Morgan Stanley αρχίζει και ξεκαθαρίζει τους πραγματικούς στόχους της οικονομικής επίθεσης που γίνεται στην Ελλάδα
Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, τα γνωστά PIIGS, θεωρούνται οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρώπης και το μεγάλο ερώτημα των αγορών ήταν εάν τελικά ο «πυρήνας» της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν την πολιτική βούληση να τις διασώσουν. Όπως δείχνουν τα πράγματα, σύντομα ίσως και να μην έχουν καν τη δυνατότητα να το κάνουν…
Η νέα έκθεση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία, η κρίση χρέους σύντομα θα χτυπήσει και την καρδιά της Ευρωζώνης - τη Γαλλία και τη Γερμανία - βάζει τα πράγματα σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο, το οποίο απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω.
Όπως εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος του διεθνούς οίκου, Joachim Fels, η κρίση πιθανόν να εξαπλωθεί στον πυρήνα. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, μετάδοσης του ιού που λέγεται «υπερβολικό χρέος», από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης.
Εάν λοιπόν συμβεί αυτό, τονίζει ο Fels, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι κυβερνήσεις των ισχυρών (σήμερα) χωρών της ζώνης του ευρώ, θα θελήσουν ή θα μπoρέσουν να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη δημοσιονομική σύσφιξη.
Οι κυβερνήσεις τόσο στη Γερμανία όσο στη Γαλλία και την Ιταλία, αντιμετωπίζουν σήμερα ισχυρές αντιδράσεις και ήδη έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά. Επίσης, ούτε η Ολλανδία αλλά ούτε και το Βέλγιο έχουν κυβέρνηση αυτή την στιγμή.
Με αυτά τα δεδομένα, και με τα χέρια των κυβερνήσεων να είναι «δεμένα» λόγω της κατάστασης που επικρατεί, σε περίπτωση που η κρίση εισχωρήσει στον πυρήνα της Ευρωζώνης (κάτι που αναμένει η Morgan Stanley), όλο το βάρος θα πέσει στην ΕΚΤ για να στηρίξει το κρατικό χρέος.
Αφού η Τράπεζα έχει ήδη στηρίξει την αδύναμη περιφέρεια αγοράζοντας τα ομόλογα των κρατών της περιοχής, το ίδιο θα αναγκαστεί να κάνει και για τα ομόλογα της καρδιάς της Ευρωζώνης.
Αυτό το φθινόπωρο θα υπάρξουν εξελίξεις και μάλιστα σημαντικές, προειδοποιεί ο Fels. Η Ευρώπη θα έχει μπροστά της νέες προκλήσεις, προσθέτει…
πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2010/09/blog-post_3014.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου