Ισραήλ: Διαλλακτικός ο Μπαράκ στο θέμα της Ιερουσαλήμ


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι το κράτος του Ισραήλ είναι διατεθειμένο να παραδώσει τμήματα της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους που αρχίζουν αύριο στην Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για σχόλια που δεν συνηθίζονται από την ισραηλινή πλευρά σχετικά με την ανάγκη να διαιρεθεί η Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αραβοϊσραηλινής διένεξης, και ενδέχεται να σηματοδοτούν την προθυμία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαιρέσει την πόλη, που είναι ιερή τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους.

«Η Δυτική Ιερουσαλήμ και δώδεκα εβραϊκές συνοικίες όπου διαμένουν 200.000 Ισραηλινοί θα είναι δικές μας», είπε μιλώντας στην εφημερίδα Haaretz ο Μπαράκ.

«Οι αραβικές συνοικίες στις οποίες κατοικούν περίπου 250.000 Παλαιστίνιοι θα είναι δικές τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία η Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Όπως είπε ο Μπαράκ, ένα «ειδικό καθεστώς» θα τεθεί σε ισχύ στη Παλιά Πόλη, όπου το αλ–Ακσά, το τρίτο ιερότερο τέμενος του Ισλάμ, γειτνιάζει με το Δυτικό Τείχος, ιερό τόπο προσευχής των εβραίων.

Ωστόσο, Ισραηλινός αξιωματούχος αντέκρουσε στη συνέχεια τον υπουργό Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Η θέση του πρωθυπουργού είναι πως η Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα θέματα κλειδιά που θα βρίσκονται στο τραπέζι κατά τις (απ' ευθείας) συνομιλίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Η θέση μας είναι πως η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Πηγές: http://alepospita.blogspot.com/2010/09/blog-post_6393.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου