Αντιμέτωπος με λιμό ο Βορράς ζητά βοήθεια σε ρύζι από τη Νότιο Κορέα


Βοήθεια σε ρύζι, τσιμέντο και κατασκευαστικό εξοπλισμό ζήτησε το διεθνώς απομονωμένο καθεστώς της Βορείου Κορέας από την κυβέρνηση...
της Νοτίου Κορέας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα φέτος, δίνοντας το μήνυμα ότι επίκειται χαλάρωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου το Μάρτιο.
Το αίτημα υποβλήθηκε μετά από την προσφορά της Σεούλ να διαθέσει 10 δισεκατομμύρια γουόν (663.000 ευρώ) ως επείγουσα βοήθεια στο Βορρά, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα, υλικά ανακούφισης και κουτιά πρώτων βοηθειών, αλλά όχι ρύζι και εξοπλισμό κατασκευών.
Εάν τελικά οι δύο πλευρές -οι σχέσεις των οποίων είναι σε ένταση από το Μάρτιο που βυθίστηκε ένα πολεμικό πλοίο της Νοτίου Κορέας- συμφωνήσουν σε ένα πακέτο, θα είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας αποστολή βοήθειας από τη Σεούλ μετά από περιστατικό.
Η συζήτηση για επανάληψη της βοήθειας και η απόφαση του Βορρά να απελευθερώσει την Τρίτη το επταμελές πλήρωμα ενός νοτιοκορεατικού αλιευτικού (ανάμεσα στους οποίους και τρεις Κινέζοι, τους οποίους είχε συλλάβει πριν από ένα μήνα) δείχνει ένα μικρό λιώσιμο των πάγων στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών που τεχνικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο.
Το αίτημα της Πιονγιάνγκ για βοήθεια υπεβλήθη μέσω του βορειοκορεατικού Ερυθρού Σταυρού το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης εξετάζεται.
Οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου έχουν πλήξει την παραγωγή τροφίμων που ακόμη και σε μία καλή χρονιά υπολείπεται κατά περίπου ένα εκατομμύριο τόνους από όση ποσότητα χρειάζεται για να τραφούν τα 23 εκατομμύρια των Βορειοκορεατών.
Η απροθυμία της Νοτίου Κορέας να προσφέρει ρύζι αποδόθηκε από τη Σεούλ στο ότι ανησυχεί για το κατά πόσο θα φτάσει στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Οι ΗΠΑ έχουν διευρύνει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Βορρά και ελπίζουν για επανάληψη των συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση του καθεστώτος με αντάλλαγμα τη βοήθεια.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου