ΔΝΤ: Δεν ήταν προτεραιότητα το χρέος!


Ρόμπαϊ - Παπανδρέου: Ο πρώτος βαλτώνει (οικονομική διακυβέρνηση) και ο δεύτερος τα «βλέπει θολά»
Π. ΤΟΜΣΕΝ: ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ * ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ... 2013
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Σε έμμεση παραδοχή λάθος προτεραιοτήτων που είχε θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ανέλαβε «τη σωτηρία της Ελλάδος», προχώρησε ο εκπρόσωπός του στην τρόικα Πολ Τόμσεν. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση απ' αυτή που έπρεπε στις δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας, δηλαδή στο χρέος και στο έλλειμμα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
Ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ, που συνόδευσε τον υπουργό Οικονομικών στην περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου επιβεβαίωσε στην ουσία «τις επιφυλάξεις» που είχαν διατυπωθεί αναφορικά με την πολιτική που θα υποχρεωνόταν να ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Ο κ. Τόμσεν ιεράρχησε στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, όχι τόσο τη σχολαστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες εν τέλει άλλαξε άρδην ο εργασιακός και ασφαλιστικός χάρτης της χώρας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Οπως ανέφερε στους θεσμικούς επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, πιο σημαντική από τη μείωση του ελλείμματος ήταν η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, η αναμόρφωση του πλαισίου για τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις καθώς και η φορολογική εναρμόνιση.

Δεν τους απασχολούν οι αγορές

Συνεπώς ο χρόνος κατά τον οποίον θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελεί και το κομβικό ζήτημα για τις περαιτέρω εξελίξεις. Το ΔΝΤ έδωσε ήδη το σήμα του εκπροσώπου του, ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει τη στήριξη και μετά το 2013, εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο. Βέβαια, για να υλοποιηθεί αυτό χρειάζεται πολιτική απόφαση και κυρίως η συναίνεση της Γερμανίας. Γίνεται αντιληπτό επομένως ότι τους τεχνοκράτες του Ταμείου δεν τους απασχολεί πρωτίστως το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι αγορές για την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως όμως αναγνωρίζουν ότι αν παραμείνει η χώρα αποκλεισμένη από αυτές για έναν χρόνο ακόμη, οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις.

Ο ίδιος πάντως ξάφνιασε το ακροατήριό του αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ένθερμου υποστηρικτή της ελληνικής υπόθεσης. Προσπάθησε με ισχυρά επιχειρήματα να πείσει τους θεσμικούς επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει με το επιχείρημα πως μία τέτοια επιλογή, όπως είπε, δεν συμφέρει κανέναν.*
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Παπανδρέου: «Θολό ακόμη το τοπίο για έξοδο στις αγορές»
Ενα θολό τοπίο για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές προκειμένου να δανειστεί περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χθες, μετά τη σύνοδο κορυφής. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ), πραγματοποιεί επαφές με θεσμικούς επενδυτές στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη, σε μια προσπάθεια να τους πείσει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι στη συζήτηση των ηγετών για την οικονομική διακυβέρνηση «δεν είχαμε αντίρρηση» όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας (σ.σ. παρά το γεγονός ότι σε αυτό το θέμα η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα). «Ηδη εμείς με πόνο επιβάλλουμε και ακολουθούμε ένα σκληρό πρόγραμμα», είπε και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί «χωρίς χαλάρωση».

ΚΥΡΩΣΕΙΣ: Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ωστόσο ότι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται όχι μόνο στα κράτη-μέλη αλλά και στο τραπεζικό σύστημα όταν διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και ανέχεται τη διαφυγή κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατέθεσε στη σύνοδο αυτή την άποψή του για προβληματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών των κρατών-μελών, η Γερμανία επέμεινε στη σκληρή γραμμή αντιμετώπισης των κρατών που παρεκκλίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων (σ.σ. έχει προτείνει μεταξύ άλλων και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου). Ομως χθες η καγκελάριος Μέρκελ δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν τον Οκτώβριο. Ο κ. Παπανδρέου πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη αποβολή κράτους-μέλους από την ευρωζώνη ,αλλά ακόμα κι αν γίνει αναθεώρηση της Συνθήκης, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είπε στους εταίρους ότι το θέμα του ελλείμματος και του χρέους είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη πλευρά, όπως υποστήριξε, είναι η Ε.Ε. να μεριμνήσει για μια στρατηγική ανάπτυξης που να δημιουργεί δουλειές και για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε τις προτάσεις του για την έκδοση πράσινων ομολόγων και την επιβολή φόρου στις συναλλαγές και στο διοξείδιο του άνθρακα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη.

ΑΓΟΡΕΣ: Ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να προβλέψει πότε η χώρα θα μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια. Υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι γίνονται θετικά σχόλια απ' όλους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας -αναφέρθηκε και στην έκθεση του ΔΝΤ- και τόνισε ότι αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι ένα ερώτημα αν θα ανταποκριθούν οι αγορές και συγκεκριμένα πότε θα ανταποκριθούν. «Εμείς θέλουμε το γρηγορότερο να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις...», είπε ο κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα μπαίνει σε ένα δρόμο εξυγίανσης και το έλλειμμα είναι το αποτέλεσμα, όχι το πρόβλημα. «Το πρόβλημα είναι η διαφθορά, η ανομία. Αν αυτά δεν τα χτυπήσουμε, η χώρα δεν θα ανακάμψει», είπε.

ΚΙΝΑ: Με αφορμή τη συζήτηση των ηγετών για τους στρατηγικούς εταίρους της Ε.Ε. (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία κ.λπ.), ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της στη χώρα μας στις 2-4 Οκτωβρίου δείχνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και τις καλές προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει στόχο ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, με την υιοθέτηση κοινών αξιών και στόχων και με θεματικά πεδία την οικονομική διακυβέρνηση, την κλιματική αλλαγή, την πράσινη οικονομία, τα όπλα μαζικής καταστροφής, τη μετανάστευση, την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν δείξει πατριωτική διάθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Χειριζόμαστε μια εθνική κρίση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τα κρίνει ο λαός», είπε.
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=203921

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου