Ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ-«Οχι» σε παροχές και σε νέα μέτραΕξαγγελίες που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και διαρθρωτικές αλλαγές θα ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη


Η εκτόνωση των κοινωνικών και εσωκομματικών αντιδράσεων που προκαλεί η εφαρμογή του μνημονίου αποτελεί τον βασικό στόχο του Πρωθυπουργού, εν όψει των δύο δημοσίων εμφανίσεών του, με τις οποίες θα θελήσει να στείλει τα μηνύματά του στην έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου. Στην αυριανή ομιλία του με αφορμή την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη και στην ομιλία του στη ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας στους πολίτες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και της χώρας γενικότερα, παρά τις μηδενικές δυνατότητες που έχει για κοινωνικές παροχές από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.


Ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες διαδοχικές συσκέψεις και συνεργασίες με συνεργάτες εντός και εκτός Μεγάρου Μαξίμου, αναζητώντας πειστικούς τρόπους για να αποκαταστήσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησής του, να κατευνάσει τις αντιδράσεις όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα, αλλά και τις εσωκομματικές γκρίνιες που αντιμετωπίζει κατά καιρούς από την αθέτηση πολλών από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Η παράμετρος που καθιστά δύσκολη την προσπάθεια του Πρωθυπουργού είναι η απαγορευτική κατάσταση στα δημοσιονομικά της χώρας. Γι΄ αυτόν τον λόγο, αναζητούνται όλοι οι πιθανοί τρόποι προκειμένου να μεταβεί ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη με κάποιες εξαγγελίες στις «αποσκευές» του, οι οποίες όμως δεν θα έχουν το παραμικρό δημοσιονομικό κόστος.

O Πρωθυπουργός έχει παράλληλα ζητήσει εντατικοποίηση όλων των ενεργειών προκειμένου να είναι έτοιμο στην τελική του μορφή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν όψει όλων αυτών, συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, στο οποίο θα παραστούν και οι υπουργοί Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη , Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και θα γίνει συζήτηση για όλα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα που θα θιγούν κατά κόρον στο προσεχές δεκαήμερο.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου θα έχει σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις επαφές τους με τα υπουργεία και εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να τονίσει στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι υπάρχουν περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων προκειμένου να ανασχεθεί η επέλαση της ύφεσης, αλλά και ότι είναι απαραίτητη η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, ενώ αναμένεται ότι θα εγγυηθεί για τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων.


ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 3ηΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

«Το DΝΑ του ΠαΣοΚ δεν έχει αλλοιωθεί»
Το βήμα των εκδηλώσεων για την 3η Σεπτεμβρίου σκοπεύει να αξιοποιήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου προκειμένου να περιγράψει τους πολιτικούς στόχους και τη φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ, στις συνθήκες που επιβάλλουν το μνημόνιο και η επιτήρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυριανή ομιλία θα κινείται στο πλαίσιο της «ανοικοδόμησης του κράτους» και της συνειδητής επιλογής κάποιων επώδυνων μέτρων. Παράλληλα όμως ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει με την ομιλία του να πείσει κομματικά στελέχη και αντιδρώντες στην πολιτική της κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις των τελευταίων μηνών είχαν αναγκαστικό χαρακτήρα και πως, παρά ταύτα, το DΝΑ του ΠαΣοΚ έχει παραμένει αναλλοίωτο.

Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Στελέχη όπως ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος αλλά και πρώην μέλη του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου» πιθανολογείται ότι θα θελήσουν να εκφράσουν δημοσίως την κριτική τους και την αντίθεσή τους στις οικονομικές και πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας
πηγή:http://alepospita.blogspot.com/2010/09/blog-post_4238.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου