Βάζουν χέρι και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Νέα «βόμβα» θα σκάσει σε νοικοκυριά και αγρότες, εάν υλοποιηθεί η πρόταση για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

Πρόκειται για το εναλλακτικό σενάριο που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών σε εφαρμογή της διάταξης του επικαιροποιημένου μνημονίου, που προβλέπει ότι η μετάταξη του 30% όσων ειδών επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή του 23%, μπορεί να αντικατασταθεί με μέτρο ισοδύναμης δημοσιονομικής αποτελεσματικότητας.

Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, για το διάστημα διάθεσής του, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Απριλίου, θα αυξηθεί έως και 60%, φτάνοντας και το 1,25 - 1,30 ευρώ το λίτρο, όταν το 2009 διατέθηκε προς 0,77 - 0,82 ευρώ/λίτρο. Επιβάρυνση που φτάνει, δηλαδή, τα 576 ευρώ τον τόνο.


Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης είναι της τάξεως του 0,412 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης 0,021 ευρώ/λίτρο.

Οι εισηγητές της πρότασης αυτής στην προχθεσινή μαραθώνια σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και υπηρεσιακών παραγόντων εκτιμούν ότι με την αύξηση αυτή θα υπάρξουν έσοδα της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Είναι προφανές ότι η εισήγηση αυτή κινείται στη λογική του «το μη χείρον βέλτιστον» αφού το σενάριο της αλλαγής του συντελεστή ΦΠΑ θα προκαλούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αύξηση έως και πάνω από 10% σε όλα τα προϊόντα που θα μετακινούνταν από το 11% στο 23%. Και όχι μόνο, αφού θα υπήρχαν σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, περαιτέρω μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και ανυπολόγιστες ζημιές σε τομείς, όπως ο τουρισμός, όπου, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι συμφωνίες με τους τουρ-οπερέιτορ έχουν ήδη κλειστεί.

Επειδή, όμως, στο κτίριο της οδού Νίκης γνωρίζουν ότι με την αύξηση του ΕΦΚ θα επακολουθήσει σημαντική επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εξετάζουν παράλληλα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στις αδύναμες οικονομικά τάξεις, θεσπίζοντας εισοδηματικά κριτήρια.

Εναλλακτικές προτάσεις

Μετά την απόφαση να μην υπάρξει μαζική μετάταξη προϊόντων στο 23%, που θα «έβαζε ταφόπλακα στην αγορά», η εξίσωση του ΕΦΚ δεν είναι, πάντως, η μοναδική πρόταση, αν και είναι σίγουρα αυτή με τα πλέον αυξημένα ποσοστά αποτελεσματικότητας, αφού έρχεται χειμώνας και όλοι θα γεμίσουν τις δεξαμενές τους.

Το υπουργείο μελετά και άλλες προτάσεις που έχουν να κάνουν είτε με την εκ νέου αύξηση -την τρίτη τους τελευταίους μήνες- όλων των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα είτε με τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή 15% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Εξετάζεται, ακόμα, η περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
ΠΗΓΗ:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου