Τρία μέτρα - φωτιά στην κούρσα για τα έσοδα μελετά η κυβέρνηση

Τελειωμό δεν έχουν τα μέτρα για την κυβέρνηση η οποία παρά τις κραυγές απόγνωσης επιχειρήσεων και πολιτών «δουλεύει» νέα σενάρια αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ.
Ταυτόχρονα βρίσκεται πολύ κοντά με την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για την μετάταξη του 30% των προϊόντων από τον χαμηλό 11% στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ 23%.
Πρόκειται για να ένα μέτρο βόμβα που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το σύνολο των νοικοκυριών θα κληθεί να πληρώνει τα διπλά χρήματα σε πετρέλαιο θέρμανσης που θα καταναλώσει καθ΄ όλη την διάρκεια του χειμώνα.
Το «χαλί» για τους νέους φόρους έστρωσε και επίσημα χθες η κυβέρνηση διά στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος μετά το πέρας του Συμβουλίου του Ecofin αναφέρθηκε στα σχέδια ενδυνάμωσης των εσόδων που μελετά το οικονομικό επιτελείο.
Τα σχέδια φέρουν την σύμφωνη γνώμη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χθες άναψαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ στην χώρας μας, υπό έναν όμως όρο: Ότι η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να διορθώσεις τις αρρυθμίες του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:

* Αύξηση κατά 1 ή 2 μονάδες των αγαθών που βρίσκονται σήμερα στο συντελεστή 11%. Πρόκειται για τον συντελεστή που επιβαρύνει σήμερα το σύνολο των τροφίμων, των προϊόντων και των υπηρεσιών με το οικονομικό επιτελείο να κάνει σχέδια αναπροσαρμογής του φόρου φέρνοντας έτσι νέο κύμα ακρίβειας στα ελληνικά νοικοκυριά.

* Καθορισμός ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή γύρω στο 18% με 19% για το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Μικρότερος συντελεστής όπως π.χ. γύρω στο 15% θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να φέρει στα ταμεία το ποσό του 1 δις. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο.

* Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η απόφαση αυτή που αναμένεται να φέρει τη μεγάλη "ανατροπή" θα πλήξει καίρια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το σύνολο των νοικοκυριών θα κληθεί να πληρώνει τα διπλά χρήματα, δηλαδή από τα περίπου 700 ευρώ που πληρώναμε πέρυσι ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης φέτος θα πληρώνουμε άλλα τόσα ήτοι συνολικά 1.400 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται μια μηνιαία επιβάρυνση τουλάχιστον 150 ευρώ ή περίπου 900 ευρώ ανά χειμερινή σεζόν για μια οικογένεια που ζει σε πολυκατοικία.
Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις διευκρίνισε ο υπουργός. Άλλωστε πρέπει να συζητηθούν με την τρόϊκα. Φρόντισε, όμως, να επισημάνει ότι το κράτος επιδοτεί με 1,4 δις το πετρέλαο θέρμανσης, ανεξάρτητα εισοδήματος, με αποτέλεσμα ορισμένοι να “θερμαίνουν τις πισίνες τους”.... Εξισώνοντας τους φόρους, είπε, χτυπάμε το λαθρεμπόριο και αποζημιώνουμε τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται...
Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2011 πρέπει να υπάρξουν μέτρα που να αποφέρουν 3,2 μονάδες του ΑΕΠ συν τα μέτρα του 2010. Θα δούμε την απόδοση των μέτρων, αλλά ο στόχος είναι σαφής και θα επιτευχθεί, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, για τον οποίον “η τρόϊκα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε μέτρα είναι κοστολογημένα και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση δαπανών ή την αύξηση των εσόδων”.

Μ. Χριστοδούλου
πηγή: www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου