Αμφισβητεί την Ελλάδα η Eurostat για απόκρυψη χρέους και κατηγορεί τη Goldman Sachs


Κατηγορούν για ψέματα την Ελλάδα. Τέσσερις μήνες μετά τη συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας, ο επικεφαλής της Eurostat, Walter Rdermacher διαμαρτύρεται ότi δεν έχει δει τα πλήρη ντοκουμέντα που οδήγησαν στο τεράστιο δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα έχασε την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. και των αγορών όταν τον περασμένο Οκτώβριο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Παπανδρέου έδειξαν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού σχεδόν διπλασιάστηκε.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν την Ελλάδα για την κατρακύλα του ευρώ εκείνη την εποχή. Ως “αμαρτωλή” περιέγραψε τη στάση της Ελλάδας ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Ruairi Quinn και συνέχισε: “Πρέπει να τιμωρηθούν, τους αξίζει να τιμωρηθούν”.
Ενδεικτική είναι η σταθεροποίηση του spread του δεκαετούς κρατικού ομολόγου σε πολύ υψηλά επίπεδα έναντι του Γερμανικού, πάνω και από τις 900 μονάδες βάσης. Μπορεί η Ελλάδα να μην βγαίνει στην αγορά άμεσα να δανειστεί, αλλά οι επενδυτές δεν την εμπιστεύονται καθόλου και η ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης μοιάζει να αργεί.
Οι τράπεζες ανά τον κόσμο αύξησαν τη συμμετοχή τους στην αγορά του ελληνικού χρέους κατά 7,1%. Η συνολική συμμετοχή του έφθασε τα 297,2 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Ο Radermacher θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν πολλές διευκρινήσεις από πλευράς Ελλάδας για τις κινήσεις swap και ζητά νέο έλεγχο. Ο ίδιος πιστεύει ότι το χρέος της χώρας για το 2009 ήταν μεγαλύτερο από το 7% του ΑΕΠ. H Goldman Sachs, αν και η ίδια δεν το επιβεβαιώνει, φέρεται να έχει δανείσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο. Λίγο περισσότερο από το 1/3 των συναφθέντων δανείων της Ελλάδας “κρύβουν” κινήσεις swap. Με αυτή την πρακτική και σύμφωνα με τη Eurostat, η Goldman Sachs έχει βοηθήσει την Ελλάδα να “κρύψει” μέρος του χρέους της. Αυτές οι κινήσεις σταμάτησαν το 2008. Ο Radermacher πιστεύει ότι αυτό έγινε εξαιτίας των πιέσεων της Eurostat να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Τώρα καλεί τη χώρα μας να λογοδοτήσει.

πηγή: www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου