Οι επτά προτάσεις του Α. Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση


Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, στην οποία χρεώνει "ψέματα", εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, παρουσιάζοντας τις "αλήθειες" - προτάσεις του κόμματός του για έξοδο από την κρίση.

Mε μια καλά σχεδιασμένη ομιλία, καλή ρητορική και εύπεπτο λόγο, ο Πρόεδρος της ΝΔ -χρησιμοποιώντας πολύ την εικόνα- εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για την ανάπτυξη. "Τέλειωσαν τα ψέματα και τώρα χρειαζόμαστε αλήθειες για να πάμε μπροστά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο "Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο". Παρών και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Τα "επτά ψέματα"

Κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στην 75η ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε στα "ψέματα" που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής, με στόχο να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

- Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι "ότι μπορούμε να ζούμε συνεχώς μοιράζοντας δανεικά και συσσωρεύοντας χρέη". Ο ίδιος έδωσε την απάντηση στο ερώτημα "πότε η χώρα υπερχρεώθηκε;", λέγοντας ότι "Η υπερχρέωση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ,όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ. Από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια", τόνισε.
- Το δεύτερο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
- Το τρίτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό. Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξαιτίας της πολιτικής του, σημείωσε.
- Το τέταρτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν, δήθεν, "αναπόφευκτη". Ο κ. Σαμαράς είπε ότι αντίθετα, οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί τότε, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο.
- Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η υπογραφή αυτού του Μνημονίου ήταν "μονόδρομος" στις αρχές Μαΐου. Αντίθετα, υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους. "Δεν είχαν καν συναίσθηση τι υπέγραφαν", είπε.
- Το έκτο ψέμα είπε ο κ. Σαμαράς είναι ότι παρά τις σκληρές θυσίες, το Μνημόνιο οδηγεί τάχα σε «έξοδο από την κρίση». Η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση απ’ αυτήν που υπάρχει σήμερα, βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο και μετά από τόσες θυσίες και πάλι θα είναι δύσκολο να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να δανειστεί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
- Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρ’ όλα αυτά διέξοδο από την κρίση, κι ότι ήταν πράξη «ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει. "Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε «λεφτά υπάρχουν». Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα. Αυτό είναι ανευθυνότητα!", τόνισε.

Οι προτάσεις της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι το κόμμα του δεν αρκέστηκε να απορρίψει το Μνημόνιο, αλλά διατύπωσε το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Όπως είπε, το σχέδιο της Ν.Δ. χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους. Κι έτσι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση με δύο χρόνια, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών. Χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Κι έτσι μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα έχει χρέος χαμηλότερο απ’ ότι σήμερα. Ενώ με το Μνημόνιο θα έχει χρέος πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα.

Προβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Κι έδωσε τους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Επίσης το Σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα «αδιευκρίνιστα». Προτείνει αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, κι άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου.

Οι "επτά αλήθειες"

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς πρότεινε διαρθρωτικές αλλαγές, που μπορεί να υιοθετηθούν από τώρα και να εφαρμοστούν όταν είναι δυνατό, τις οποίες ονόμασε "επτά αλήθειες".

1. Δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε. Με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το κράτος μπορεί να αντλήσει περισσότερα έσοδα.
2. Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, με επιδότηση της εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να μην χαθούν πόροι που χρειάζονται άμεσα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
3. Πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους.
4. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις.
5. Προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια.
6. Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας.
7. Κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε ότι σε όλα τα παραπάνω ζητήματα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυξάνει τα φορολογικά βάρη, επιδεινώνει τη γραφειοκρατία, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, συνεχίζει την απαξίωση της επιχειρηματικότητας και ακυρώνει κάθε κλαδική πολιτική για οποιοδήποτε αναπτυξιακό τομέα, από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ως την Ενέργεια.

Το πολιτικό δίλημμα των ερχόμενων εκλογών

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η κυβέρνηση υποκινεί και διασπείρει το Φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την Ελπίδα. "Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι τίποτε διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει από το Μνημόνιο. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι πολλαπλά καλύτερη, πολύ πιο αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη".

Για τις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους πολίτες "Να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Να ψηφίσουν τις Ελπίδες τους. Όχι τους φόβους τους. Να ψηφίσουν για να σταματήσει το κατρακύλισμα της χώρας. Όχι να βυθιστεί περισσότερο".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου