Ακριβότερο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης


Παρά την εγκατάλειψη του σχεδίου για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τουλάχιστον κατά 40% ακριβότερο θα πληρώσουν τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης
Στα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και, σύμφωνα με όλες με τις ενδείξεις, θα πωλείται γύρω στα 40% ακριβότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των διεθνών τιμών και κατά ένα μέρος στην αύξηση του ΦΠΑ από το 19% που ήταν πέρσι στο 23% φέτος.
Πέρσι η χειμερινή αγορά είχε ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου με μέση τιμή γύρω στα 57 λεπτά το λίτρο. Με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά, οι οποίες μπορεί και να διαφοροποιηθούν στον ένα μήνα που απομένει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου -και χωρίς καμία αλλαγή στον ΕΦΚ- η μέση τιμή ανοίγματος φέτος θα κυμανθεί γύρω στα 80 λεπτά το λίτρο. Η ποσοστιαία διαφορά κυμαίνεται περίπου στο 40%, που σημαίνει ότι το πρώτο γέμισμα μίας δεξαμενής χωρητικότητας 2.000 λίτρων, θα κοστίσει φέτος 1.600 ευρώ, έναντι 1.140 ευρώ πέρσι. Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση φθάνει τα 460 ευρώ.
Στις αρχές Ιανουαρίου πέρσι, με βάση επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 57,8 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με τα σενάρια για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που «έπαιξαν» στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μία τέτοια αλλαγή θα εκτόξευε στις αρχές του 2011 την τιμή στα 1,25-1,30 ευρώ, τιμή που θα ήταν 60% υψηλότερη από την τιμή ανοίγματος στα μέσα Οκτωβρίου.
πηγή:http://kostasxan.blogspot.com/2010/09/blog-post_2659.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου