Το ακριβό πετρέλαιο θα τσακίσει την οικονομία των νοικοκυριών της βόρειας Ελλάδας


Έκρηξη αγανάκτησης και τσουνάμι αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα η προωθούμενη εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μέσω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης
■Υπενθυμίζουμε πως ο χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει καμία (σχεδόν) σχέση με τον χειμώνα στο νότο της χώρας


Από τη Φλώρινα και την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και τον Εβρο, οι πολίτες και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ανάστατοι από την προοπτική να πληρώσουν επιπλέον χαράτσι έως και 2.000 ευρώ για τη θέρμανσή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στο Κ. Νευροκόπι και άλλες ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ήδη, ορισμένες ξυλόσομπες έχουν ανάψει, καθώς ο υδράργυρος τις βραδινές ώρες πέφτει μέχρι και τους 6 βαθμούς Κελσίου.
Επιπλέον, δήμαρχοι ορεινών και ακριτικών περιοχών δηλώνουν την αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, ακόμη και των σχολικών και άλλων δημόσιων κτιρίων.
«Χτες το βράδυ άναψαν πολλοί για λίγο τις σόμπες στο Νευροκόπι για να φύγει η υγρασία, καθώς το θερμόμετρο έπεσε στους 6 βαθμούς. Αν λάβουν την απόφαση να ακριβύνουν το πετρέλαιο θέρμανσης, θα μας εξοντώσουν. Ολοι θα εγκαταλείψουν την περιοχή. Μόνο για το σχολείο χρειαζόμαστε 5.000 ευρώ για τη θέρμανση», τόνισε ο Βασίλειος Γιαννόπουλος, δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Δράμας.
«Θα είναι το πιο απαράδεκτο και αντικοινωνικό μέτρο, αν τελικά το εφαρμόσουν. Εμείς στη Φλώρινα έχουμε αρχίσει να ανάβουμε λίγο τα καλοριφέρ. Εχουμε 6 μήνες βαρυχειμωνιά και ανάλογα με το σπίτι μπορεί κάποιος να καίει μέχρι και 5.000 λίτρα. Θα μας δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχει αγανάκτηση όχι μόνο εδώ στις Πρέσπες, αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο για τα σχολεία, για τη θέρμανση χρειαζόμαστε 8.000 ευρώ το χρόνο», τονίζει ο δήμαρχος Πρεσπών Φλώρινας Λάζαρος Ναλπαντίδης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Εβρου Δημήτριος Μουζάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δυναμικών αντιδράσεων, εφόσον ανεβεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: «Θα είναι ταφόπλακα για ολόκληρη την περιοχή μας, για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και θα αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα και σθένος».
πηγή: http://www.agelioforos.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ , ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 300 $ ΕΝΩ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 2000 $ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή