ΟΣΕ: εν λευκώ συμβάσεις, περικοπές εργαζομένων και επιδομάτων


Υστερα από ουκ ολίγες αναβολές η κυβέρνηση ανοίγει την Παρασκευή τα -επίσημα- χαρτιά της για τον ΟΣΕ, ετοιμάζοντας μια διαδικασία αναδιοργάνωσης με αρκετές παράπλευρες απώλειες.
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου, στους οποίους περιλαμβάνονται:

- Η διοικητική αναδιοργάνωση των εταιρειών του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με εξουσιοδότηση των Διοικητικών Συμβουλίων για την εν λευκώ διαπραγμάτευση νέων συμβάσεων εργασίας.

- Η λήψη μέτρων που θα μειώσουν δραστικά τις δευτερεύουσες απολαβές (επιδόματα και υπερωρίες) των εργαζομένων, προκειμένου να περιοριστεί ακόμα και στο 50% το μισθολογικό κόστος.

- Η υποχρεωτική μετάταξη ή συνταξιοδότηση μεγάλου μέρους των εργαζομένων στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εφαρμογή νέων κανονισμών εργασίας. Γίνεται λόγος για αποχώρηση τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων, αν και ο ακριβής αριθμός θα προσδιοριστεί στο εγγύς μέλλον.

- Η διαγραφή των χρεών του ΟΣΕ, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών στους δανειστές.

- Η κατάργηση σειράς ζημιογόνων δρομολογίων, κυρίως στο περιφερειακό δίκτυο (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία).

- Η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, τα οποία πάντως αναμένεται να παραμείνουν φθηνότερα σε σύγκριση με τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ.

- Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκχώρηση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν και τη διοίκηση της εταιρείας. Σημειώνεται πως στελέχη τόσο της παρούσας όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν ρίξει γέφυρες προς τους γαλλικούς σιδηροδρόμους, που φαίνεται να έχουν αποκτήσει μια σχετικά καλή εικόνα του ΟΣΕ.

Σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Μνημονίου, στόχος είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εμφανίσει κερδοφορία από το 2011, ενώ για τον ΟΣΕ προβλέπεται επίσης η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται και η πώληση κτιρίων ή και οικοπέδων.

* Αντίθετοι με τα κυβερνητικά σχέδια για τον σιδηρόδρομο δηλώνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που σήμερα συντονίζονται με τους συναδέλφους τους στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και πραγματοποιούν πεντάωρη στάση εργασίας. Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν στις 11 το πρωί, ενώ μία ώρα μετά θα σταματήσει η κυκλοφορία των μέσων σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό, τραμ). Σύμφωνα με τα σωματεία των εργαζομένων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα θα επιστρέψουν στα δρομολόγια στις 4 το απόγευμα, αν και από τον ΟΑΣΑ σημειώνουν ότι για την πλήρη αποκατάσταση στη λειτουργία του δικτύου μπορεί να χρειαστεί μία επιπλέον ώρα. Οι σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα σήμερα και αύριο, ενώ ετοιμάζονται να διαδηλώσουν και στη ΔΕΘ. Σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην οδό Καρόλου και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για αύριο το μεσημέρι οργανώνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών κοντά στον σταθμό του μετρό στην Εθν. Αμυνα.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=200607

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου