Στον αέρα και πάλι η διανομή πετρελαίου θέρμανσης

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Δεν έχει περάσει καλά-καλά μία εβδομάδα από τη συνάντηση του Δημήτρη Κουσελά με τους πρατηριούχους και τη συμφωνία, που επήλθε, για την εξάμηνη πλέον καθυστέρηση στην καταβολή της διαφοράς του ειδικού φόρου κατανάλωσης προς τους ιδιοκτήτες πρατηρίων, και το οικονομικό επιτελείο βάζει νέους περιορισμούς στη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που απέστειλε στις εφορίες, προβλέπεται ότι όσοι πρατηριούχοι έχουν κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ή δεν έχουν υποβάλει οποιαδήποτε φορολογική δήλωση, τότε δεν δικαιούνται επιστροφής αν δεν τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους ! Μάλιστα, οι επιστροφές του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή του Φ.Π.Α. παγώνουν, ακόμα και αν υπάρχουν χρέη του ή της συζύγου τους !

Όλα αυτά, όταν το ίδιο το υπουργείο οικονομικών έχει κηρύξει από την περασμένη άνοιξη στάση πληρωμών σε ό,τι αφορά τις επιστροφές τόσο του ειδικού φόρου κατανάλωσης προς τους πρατηριούχους, όσο και του φόρου προστιθέμενης αξίας προς κάθε είδους επιχείρηση! Μάλιστα, στην περίπτωση των βενζινοπωλών, δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα συμψηφισμού των μεταξύ των χρεών, η οποία παρέχεται απλόχερα στους κατ΄ επάγγελμα μπαταχτσήδες, που θα θελήσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη της εγκυκλίου αναμένεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς πολλοί πρατηριούχοι ήδη δηλώνουν ότι αδυνατούν – λόγω έλλειψης ρευστότητας – να προμηθευθούν το καύσιμο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την ίδια εγκύκλιο, αλλάζουν τα δεδομένα και για τους εμπόρους, που δεν έχουν καμία οφειλή προς το Δημόσιο. Προβλέπεται, δηλαδή, ότι θα ελέγχονται τη 2η και 17η κάθε μήνα και θα τους επιστρέφεται ο ειδικός φόρος. Δηλαδή, αντί να λαμβάνουν πίσω σε δύο μέρες τη διαφορά του φόρου, όπως είχε δεσμευθεί ο υφυπουργός οικονομικών, θα δανείζουν πλέον το Δημόσιο για δεκαπέντε ημέρες κάθε φορά !

Το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης θα παιχθεί σήμερα, στις διευκρινίσεις που θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών από τον κύριο Κουσελά, για την αθέτηση των συμφωνηθέντων.

nectarios.notis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου