Έρχεται και ευρωπαϊκός ΦΠΑ!

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Η κρίση χρέους, που μαστίζει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης για τις Βρυξέλλες και οδηγεί επιπλέον στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των κρατών – μελών, μέσα από τη μείωση της συνεισφοράς τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται όμως ότι την πολιτική αυτή θα χρηματοδοτήσουν εμμέσως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Κι αυτό, γιατί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν ένα μέτρο, που θα επιβαρύνει την τελική κατανάλωση. Ποιο είναι αυτό;

Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα της επιβολής ενός νέου φόρου προστιθέμενης αξίας, ενός ευρωπαϊκού Φ.Π.Α. Ο έμμεσος αυτός φόρος θα είναι ανεξάρτητος των εθνικών, που ισχύουν σε κάθε χώρα. Λεπτομέρειες γύρω από το ύψος των συντελεστών και το αν θα επιβληθεί σε όλα τα προϊόντα ή θα εξαιρεθούν κάποια εξ αυτών, δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές. Άλλωστε, η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Το σίγουρο είναι ότι –αν τελικά δοθεί το πράσινο φως– θα αποτελέσει ακόμα μία επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς θα γείρει και την πλάστιγγα περισσότερο προς την πλευρά των έμμεσων φόρων, σε σχέση με τους άμεσους, ενώ θα είναι ακόμα ένα χτύπημα και στις επιχειρήσεις, που -στη συγκεκριμένη συγκυρία- το τελευταίο που θέλουν είναι ακόμα ένα φορολογικό βάρος στη διαμόρφωση της τελικής τιμής των προϊόντων.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο 2011, και θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημοσιονομικών στην Ευρώπη. Άλλωστε, στην ίδια κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής έχουν προταθεί και ο φόρος στις επιχειρήσεις και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο «πράσινος» φόρος, καθώς και έσοδα από τις αεροπορικές πτήσεις.

Ποιοι είναι, όμως, οι συντελεστές Φ.Π.Α. στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου