Σε επιφυλακή οι αρχές ασφαλείας σε Γαλλία και Γερµανία

Εντείνονται οι ανησυχίες για τροµοκρατική επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς µετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τόσο η Ιαπωνία όσο και η Σουηδία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους. Χώροι πριν από τους ελέγχους ασφαλείας σε πέντε µεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόµια, καθώς και ο Πύργος του Αϊφελ και ο κεντρικός σταθµός του Βερολίνου θεωρούνται πιθανοί στόχοι.
Οι µυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών συγκλίνουν στις εκτιµήσεις τους ότι υπάρχει κίνδυνος για πιθανές τροµοκρατικές επιθέσεις, κυρίως στο έδαφος της Γαλλίας και της Γερµανίας, µικρών ένοπλων οµάδων ανάλογων µε εκείνες που είχαν πραγµατοποιηθεί σε µεγάλο ξενοδοχείο στη Βοµβάη της Ινδίας πριν από δύο χρόνια και είχαν ως αποτέλεσµα να σκοτωθούν 170 άνθρωποι. Τα µέσα µαζικής µεταφοράς καθώς και κάθε είδους τουριστικές υποδοµές περιλαµβάνονται µεταξύ των πολυσύχναστων σηµείων στην Ευρώπη που αποτελούν πιθανούς στόχους.

Οπως έγινε γνωστό ένας γερµανοπακιστανός υπήκοος που είχε συλληφθεί το καλοκαίρι αποκάλυψε στις αµερικανικές αρχές την ύπαρξη των σχεδίων αυτών και χθες το αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox Νews αναφέρθηκε σε έναν κατάλογο που υπάρχει µε πιθανές επιθέσεις. Σε αυτόν εκτός από τον Πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι (που έχει εκκενωθεί δύο φορές τις τελευταίες εβδοµάδες) και τον κεντρικό σιδηροδροµικό σταθµό του Βερολίνου, περιλαµβάνονται ο καθεδρικός ναός της Νοτρ-Νταµ στο Παρίσι, το πολυτελές ξενοδοχείο «Αντλον» κοντά στην Πύλη του Βρανδεµβούργου στη γερµανική πρωτεύουσα, όπως και ο πύργος της τηλεόρασης στην Αλεξάντερπλατς. Το αµερικανικό κανάλι µετέδωσε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί τα µέτρα ασφαλείας για τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Νέα γενιά φανατικών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως δίνεται στη «νέα γενιά» των φανατικών ισλαµιστών, καθώς καταγράφεται ένα µεγάλο κύµα µουσουλµάνων από ευρωπαϊκές χώρες που κατευθύνονται στις βορειοδυτικές περιοχές του Πακιστάν, όπου υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης. Τα πρόσωπα αυτά που έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια µπορούν να εισέλθουν σε χώρες της Ε.Ε. χωρίς να προκαλέσουν υποψίες. Μάλιστα χθες από επίθεση µη επανδρωµένου αµερικανικού αεροσκάφους στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν σκοτώθηκαν, σύµφωνα µε πακιστανικές πηγές, τουλάχιστον πέντε άνδρες γερµανικής υπηκοότητας που εκπαιδεύονταν από την Αλ Κάιντα.

Οι αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται την επανάληψη των επιθέσεων που είχαν πραγµατοποιήσει το 1985 στα αεροδρόµια της Ρώµης και της Βιέννης, παλαιστίνιοι εξτρεµιστές, οι οποίοι είχαν ρίξει χειροβοµβίδες και είχαν ανοίξει πυρ σε ταξιδιώτες που περίµεναν στην ουρά για εισιτήρια. Χθες, ο πρεσβευτής του Πακιστάν στις ΗΠΑ Χουσαΐν Χακανί δήλωσε ότι οι επικεφαλής των επιθέσεων που βρίσκονταν κοντά στο στάδιο της υλοποίησης έχουν εντοπισθεί και καταζητούνται. Παρ’ όλα αυτά όµως, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στις επιθέσεις, καθώς όπως παρατηρεί ο Στίβεν Εµερσον, συγγραφέας του βιβλίου «Jihad Ιncorporated», «ο Οσάµα µπιν Λάντεν θέλει να δείξει ότι έχει ακόµα τη δύναµη νέων επιθέσεων, διότι µέχρι τώρα οι απειλές του δεν πραγµατοποιήθηκαν». Στο Διαδίκτυο
Ενας από τους λόγους που έχουν κάνει τις αρχές των ευρωπαϊκών χωρών να πιστέψουν τις αποκαλύψεις του γερµανού συλληφθέντα είναι ότι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η κίνηση στο Διαδίκτυο στα chat rooms των ιστοσελίδων οργανώσεων που υποστηρίζουν την τζιχάντ, τον ιερό ισλαµικό πόλεµο. Κάτι αντίστοιχο είχε παρατηρηθεί και πριν από δύο χρόνια, λίγο προτού εκδηλωθούν οι επιθέσεις στη Βοµβάη και στέλεχος των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών τόνισε ότι όταν παρατηρείται έντονη διαδικτυακή κίνηση µε συζητήσεις εκείνων που υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες και άλλων που δηλώνουν επιθυµία να συνεργασθούν «και αυτά όλα συνδυάζονται µε άλλες πληροφορίες, τότε παίρνουµε πολύ σοβαρά το ενδεχόµενο πιθανών επιθέσεων».


ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟ £ 85
Οι αρχές φοβούνται επανάληψη των επιθέσεων που είχαν γίνει το 1985 στα αεροδρόµια της Ρώµης και της Βιέννης


Επίθεση Ταλιµπάν σε ΝΑΤΟϊκά κοµβόι

ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ Ταλιµπάν ανέλαβαν την ευθύνη για δύο επιθέσεις εναντίον φορτηγών του ΝΑΤΟ. Περισσότερα από 60 φορτηγά και βυτιοφόρα που µετέφεραν εφόδια και καύσιµα στις ΝΑΤΟϊκές δυνάµεις στο Αφγανιστάν πυρπολήθηκαν σε δρόµο του Νοτίου Πακιστάν το Σαββατοκύριακο. Από την επίθεση που πραγµατοποίησαν περίπου 12 ένοπλοι, σκοτώθηκαν πέντε άτοµα και τραυµατίστηκαν επτά. Από την περασµένη Πέµπτη, οπότε το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του προς το Αφγανιστάν για τις δυνάµεις του ΝΑΤΟ ως διαµαρτυρία για τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών του σε πρόσφατη επίθεση από αµερικανικά αεροσκάφη που κυνηγούσαν ισλαµιστές ενόπλους και µπήκαν στον πακιστανικό εναέριο χώρο, έχουν σηµειωθεί τέσσερις τέτοιες επιθέσεις. Χθες, ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσµουσεν ζήτησε επίσηµα συγγνώµη για τους θανάτους των πακιστανών στρατιωτών από τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Μεχµούντ Κουρέσι τον οποίο συνάντησε στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του Ισλαµαµπάντ θα ανοίξει και πάλι τα σύνορα προκειµένου να ανεφοδιάζονται τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύµατα.

Επαναστατική κυβέρνηση
Παρά την αυξηµένη στρατιωτική παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάµεων πάντως, στη νότια επαρχία του Αφγανιστάν, Χελµάντ, οι Ταλιµπάν σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Τάιµς», έχουν σχηµατίσει σκιώδη κυβέρνηση και ουσιαστικά ασκούν την εξουσία στην περιοχή: συλλαµβάνουν πολίτες, τους δικάζουν, ενώ αυξάνουν τους φόρους και τους συλλέγουν. Αν οι πολίτες δεν τους πληρώνουν, τότε κατάσχουν τις σοδειές των αγροτών, ενώ εάν οι κατηγορούµενοι δεν µπορούν να πάνε στο δικαστήριο, στέλνουν στο σπίτι τους «κινητά δικαστήρια».
πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4597502

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου