Συνταγή Μνηµονίου µε λιτότητα και νέους φόρους στο προσχέδιο του προϋπολογισµού

Σφίγγει ακόµη περισσότερο η µέγγενη του Μνηµονίου το 2011, καθώς κορυφώνεται η προσπάθεια µείωσης του ελλείµµατος µε πρόσθετους φόρους 2,668 δισ. ευρώ και περαιτέρω περικοπές δαπανών 783 εκατ.
ευρώ, σύµφωνα µε το προσχέδιο του προϋπολογισµού που κατατέθηκε χθες.


Στην προσπάθεια µείωσης του ελλείµµατος θυσιάζεται και το Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων το οποίο περικόπτεται κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 300 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ εκτιµάται ότι οι περικοπές θα είναι µεγαλύτερες στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισµού.

Την ίδια ώρα η ανεργία σκαρφαλώνει στο εφιαλτικό ποσοστό του 14,5% και προβλέπεται να αυξηθεί ακόµη περισσότερο, στο 15% το 2012. Η ύφεση προβλέπεται να συνεχισθεί µε µείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% έναντι 4% φέτος, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δεύτερο εξάµηνο θα αρχίσει η ανάκαµψη της οικονοµίας.

Το προσχέδιο του προϋπολογισµού του 2011 προβλέπει ότι το έλλειµµα θα µειωθεί στο 7% του ΑΕΠ ή στα 16,285 δισ. ευρώ από 7,8% του ΑΕΠ ή 18,508 δισ. ευρώ φέτος. Η µείωση του 2011 είναι µεγαλύτερη από την προβλεπόµενη στο Μνηµόνιο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση θέλησε να στείλει µήνυµα αποφασιστικότητας στις αγορές. «Οταν χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία παίρνουν πρόσθετα µέτρα, πρέπει κι εµείς να δείξουµε ότι παίρνουµε τα µηνύµατα και κάνουµε κάτι» σηµειώνει κορυφαία πηγή του οικονοµικού επιτελείου.

Προς το παρόν, στο προσχέδιο δεν προβλέπονται πρόσθετα µέτρα, πέρα από τα συµφωνηθέντα στο Μνηµόνιο, αλλά εκτιµάται ότι αυτά θα έρθουν µε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισµού τον επόµενο µήνα, καθώς η τρόικα διατηρεί – σύµφωνα µε πληροφορίες – επιφυλάξεις για ορισµένα από τα µεγέθη του. Συγκεκριµένα, εκτιµά ότι η µαύρη τρύπα των εσόδων του 2010 – η κυβέρνηση την υπολογίζει στα 2,5 δισ. ευρώ – θα είναι µεγαλύτερη. Επιπλέον, σύµφωνα µε πληροφορίες, η Εurostat θα αναθεωρήσει σηµαντικά την εκτίµησή της για το έλλειµµα του 2009, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει και το έλλειµµα του 2010 και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε µεγαλύτερες περικοπές για το 2011.

Σύµφωνα µε το προσχέδιο του προϋπολογισµού, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν το 2011 κατά 5% σε σχέση µε το 2010. Το κράτος θα «πάρει» κυρίως από τις εξής πηγές:

n Την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 12% ή 13%.

n Την εφαρµογή των νέων αυστηρών τεκµηρίων φορολόγησης.

n Την αύξηση των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων που υπολογίζεται να εξισωθούν µε τις εµπορικές τιµές σε 3 ετήσιες δόσεις, αρχίζοντας από το 2011.

n Την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. n Την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών. n Τα πρόστιµα στην αυθαίρετη δόµηση.

Οι δαπάνες του προϋπολογισµού προβλέπονται µειωµένες κατά 1,5% ενώ ήδη το 2010 έχουν υποστεί µείωση κατά 9,2%.

Ειδικότερα, οι µισθοί προβλέπονται µειωµένοι κατά 1,7% έναντι µείωσής τους κατά 10,1% φέτος, οι δαπάνες ασφάλισης και περίθαλψης επίσης κατά 1,7% έναντι µείωσης 10,6% φέτος και οι λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες κατά 5,5% έναντι µείωσης κατά 7,7% φέτος.

Οι µόνες δαπάνες που αυξάνονται είναι αυτές για τόκους κατά 19,6%, καθώς η χώρα πληρώνει το κόστος των υψηλών επιτοκίων δανεισµού της.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά Ελενα Λάσκαρη
πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4597460

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου