Νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις – Ποιές απειλούν να φύγουν

Μαζί με την μετάταξη του χαμηλού ΦΠΑ από 11% στο 13% που θα επιβαρύνει τους μικρομεσαίους, έχει “κλειδώσει” και έκτακτη εισφορά 10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, στη μάχη για την είσπραξη εσόδων.

Το σχετικό νομοσχέδιο της έκτακτης εισφοράς, που ήδη προκαλεί αντιδράσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος. Όλες οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν καθαρά κέρδη προ φόρων θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ οι εισηγμένες που δημοσιεύουν ισολογισμούς με διεθνή λογιστικά πρότυπα θα πληρώσουν εφόσον έχουν καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ.

Επιχειρήσεις που έχουν καθαρό εισόδημα από 100.000 ως 300.000 θα πληρώσουν από 4% ως 10%.Από 300.000 ως 1.000.000 ευρώ η εισφορά ανεβαίνει στο 6%, για 1.000.000 ως 5.000.000 ευρώ η εισφορά πηγαίνει στο 8% και για πάνω από 5.000.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται στο 10%.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο η έκτακτη εισφορά μαζί με την ήδη ισχύουσα υψηλή φορολογία κερδών 24% και των μερισμάτων κατά 40% αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τις επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Στη λίστα με τις επιχειρήσεις – σύμφωνα με την κατάταξη του 2009 είναι 262 ωστόσο φέτος τις αναμένουν λιγότερες – είναι ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα καζίνα κ.α. Το νέο χαράτσι – που ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις το πληρώνουν για τρίτη χρονιά – έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις καθώς οι κερδοφόρες επιχειρήσεις παλεύουν για να παραμείνουν κερδοφόρες στο σημερινό δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Ήδη η Coca Cola 3E έχει απειλήσει να φύγει, ενώ και ο Μυτιληναίος της ΜΕΤΚΑ, εξέφρασε δημόσια προβληματισμό της εταιρειάς για μεταφορά της έδρας στη ΝΑ Ευρώπη.

Προβληματισμός και στην Intralot, όπου σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κ. Αντωνόπουλο η εταιρεία πιέζεται να μεταφέρει την έδρα στο Λουξεμβούρο ή σε ζώνη χαμηλής φορολογίας.
ΠΗΓΗ:http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου