Ο Στρoς Καν προειδοποιεί για "πόλεμο" ...

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν κάλεσε από τη Γιάλτα (στη νότιο Ουκρανία) τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου να συνεργασθούν για να αποφευχθεί ένας «συναλλαγματικός πόλεμος», από τον οποίο κινδυνεύει τα μέγιστα να επιβραδυνθεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Διαβλέπουμε στον κόσμο την πιθανότητα να εκραγεί ένας συναλλαγματικός πόλεμος», κατά την διάρκεια του οποίου πολλές χώρες θα προσχωρήσουν στην κούρσα της υποτίμησης των νομισμάτων τους, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Στρος-Καν κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης YES (Yalta European Strategy).

«Ο υπουργός Οικονομίας της Βραζιλίας, οι κινεζικές αρχές και πολλοί άλλοι έχουν αρχίσει να φρονούν πως δύναται να βρεθεί λύση στα εσωτερικά τους προβλήματα μέσω της αξίας του νομίσματός τους», τόνισε ο ίδιος, καλώντας παράλληλα να υπάρξει μία συνεργασία για «να καταπολεμηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες».

«Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει μπει σε τροχιά», αλλά χωρίς μία επιστροφή προς την αρχή της συνεργασίας «πρόκειται να βγούμε από τη μία κρίση και να βυθισθούμε σε μία άλλη», προειδοποίηση ο Στρος-Καν.

Πολλές χώρες, ιδίως η Κίνα, έχουν επικριθεί τον τελευταίο καιρό διότι τεχνηέντως διατηρούν σε χαμηλή ισοτιμία το εθνικό τους νόμισμα προκειμένου να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους. Ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκουΐντο Μαντέγκα δήλωσε επίσης αυτήν την εβδομάδα πως ο κόσμος έχει εισέλθει «στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου συναλλαγματικού πολέμου».
ΠΗΓΗ:http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου