Πάλι καταφεύγουμε κρυφά στην… ΚΙΝΑ για δανεικά και αγύριστα.


Αποκαλύφθηκε ύστερα από περίεργες αλυσιδωτές συμπτώσεις, μια συνάντηση στο Πεκίνο, την Δευτέρα, που είχε κρατηθεί μυστική, και τροφοδοτεί εκ νέου το σενάριο για «διακριτικές» διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Κίνας, με αντικείμενο την είσοδο κινεζικών κεφαλαίων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Ο Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Τομάσο Παντόα Σιόπα, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, βρέθηκε στην Κίνα, όπου είχε συνάντηση την Δευτέρα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ασιατικής υπερδύναμης.
Η συνάντηση δεν θα είχε αποκαλυφθεί, πιθανότατα, αν δεν είχε κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές μια πολύ περίεργη φημολογία, ότι ο κ. Τσου εγκατέλειψε την Κίνα, αναζητώντας καταφύγιο σε χώρα της Δύσης, ενδεχομένως στις ΗΠΑ, για να αποφύγει τις συνέπειες έρευνας εναντίον του, με αφορμή τις ζημιές 430 δις. δολ., που φέρεται να έχει υποστεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, από τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα την οποία υποχρεώθηκε να διαψεύσει η κεντρική τράπεζα της Κίνας, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη συνάντηση του επικεφαλής της, κ. Τσου Ξιαοτσουάν, με τον Ιταλό σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού: Έτσι έμαθαν όλοι για την μυστική επαφή.
Η συνάντηση του κ. Σιόπα με τον Κινέζο κεντρικό τραπεζίτη ίσως να είχε περάσει απαρατήρητη από τα στελέχη των τραπεζικών dealing room, αν δεν είχε γίνει αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του Ιταλού τραπεζίτη ως άμισθου συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού. Επιπλέον, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ο κ. Σιόπα δεν έχει σήμερα άλλη επίσημη ιδιότητα, που θα δικαιολογούσε μια τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση στην Κίνα, ούτε βέβαια θεωρείται πιθανό να… πετάχτηκε ως εκεί ο γηραιός Ιταλός τραπεζίτης για… τσάι και συμπάθεια με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κίνας. Τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην αγορά ομολόγων τόνιζαν ότι δεν θα τους προκαλούσε έκπληξη, αν η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιούσε το νέο σύμβουλο του Πρωθυπουργού ως διεθνή… πωλητή των ελληνικών ομολόγων.
πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου