Αποφασισμένη η ΕΕ να ρυθμίσει τις σχέσεις με ΝΑΤΟ
Την απαρχή έντονων πιέσεων προς τη Λευκωσία σηματοδοτεί η συμπερίληψη της αναφοράς στη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ- ΝΑΤΟ στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. H Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να κληθεί να πράξει τα δέοντα ώστε να συμβάλει στην κατεπείγουσα διευθέτηση των διαφορών της με την Τουρκία, που έχουν να κάνουν κυρίως με το άλυτο πολιτικό πρόβλημα, ώστε να τερματιστούν τα εμπόδια που πλήττουν την ομαλή συνεργασία της Ένωσης με την ατλαντική συμμαχία. Οι 27 ηγέτες, στο κείμενο των συμπερασμάτων, κάλεσαν την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική 'Αμυνας της ΕΕ, Κάθριν 'Αστον, «να αναπτύξει ιδέες στο πλαίσιο του πώς μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων». Τούτο, συνεχίζει το κείμενο, θα μπορούσε να επιτευχθεί σε πνεύμα αμοιβαιότητας και σεβασμού της αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων.
Χαιρετίζει το ΝΑΤΟ
Την εντολή των 27 ηγετών προς τη βαρόνη 'Αστον έσπευσε να χαιρετίσει ο γενικός γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας, 'Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ως προς την πιθανότητα να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο οργανισμών μέσα στο επόμενο δίμηνο (και πάντως πριν τη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας που θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα στα μέσα Νοεμβρίου), που είναι θύματα εδώ και χρόνια της διαμάχης ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο.
Τονίζει αυτονομία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε με δήλωσή του στις σχέσεις των δύο οργανισμών, σημειώνοντας ότι «ορθά τα Συμπεράσματα αναφέρουν ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ πρέπει να στηρίζεται σε πνεύμα αλληλοενίσχυσης, με σεβασμό της αυτονομίας (σ.σ. κάθε οργανισμού) στη λήψη αποφάσεων». Τα Συμπεράσματα, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, πρέπει, περαιτέρω, να διασφαλίζουν ότι η συνεργασία αυτή θα γίνεται αυστηρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, όπως περιγράφονται στο Χάρτη του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, πάνω απ΄ όλα, χώρος δικαίου και το διεθνές δίκαιο συνιστά το θεμέλιο της εξωτερικής μας δράσης, υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.
Ζητήματα ουσίας
Παρότι κατοχυρώθηκε θεσμικά (όπως επεδίωκε η Λευκωσία) η αυτονομία ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην πράξη σύμμαχοι και εταίροι θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να απεμπλακούν από τα εμπόδια που τίθενται στη μεταξύ τους συνεργασία, λόγω του άλυτου Κυπριακού και της άρνησης της Κύπρου να συμμετάσχει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ως γνωστό η Λευκωσία είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που δεν έχει συνάψει συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ, ενώ απορρίπτει σχετικές παραινέσεις εταίρων (κυρίως της Αθήνας) να κάνει αίτηση, η οποία παρότι θα συναντούσε την άρνηση της Τουρκίας να γίνει αποδεκτή, θα λειτουργούσε σημαντικά στην αποφόρτιση του κλίματος. Δεδομένου ότι η συνεργασία με το ΝΑΤΟ κρίνεται αναγκαία εξαιτίας ελλειμμάτων στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, δικαιολογείται απόλυτα η σπουδή των δύο οργανισμών να βρουν λύσεις, κάτι που θα επιδιωχθεί με έμφαση στο άμεσο μέλλον από θεσμικά όργανα και μεγάλα κράτη μέλη. Τέλος, ως προς τις σχέσεις ΕΕ με την Κίνα, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, τονίζοντας ότι η Κύπρος θεωρεί την εν λόγω χώρα έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κοινότητας.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
πηγή: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=969916&-V=articles
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου