Έρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο

Πέρα από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, η οποία πάει πλέον για τον Οκτώβριο του 2011 για να καταρτιστεί σύστημα αναδιανομής ώστε οι πραγματικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες να μην πληγούν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης στο προσχέδιο, θα περιλαμβάνονται βάσει μνημονίου και τα ακόλουθα μέτρα:

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών με προσδοκώμενα οφέλη της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα συμπεριλάβει στο προσχέδιο την τελική ρύθμιση για την αύξηση.

Το σχέδιο θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους, αφού θα πρέπει να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι αντικειμενικές αξίες να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές.

Υπάρχει ένα σενάριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, για μέση αύξηση κοντά στο 30%, όμως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναζητείται φόρμουλα, ώστε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη στις περιοχές που οι αντικειμενικές παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις εμπορικές. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα συμπαρασύρει και μια σειρά από φόρους που υπολογίζονται ως ποσοστό των αντικειμενικών επιβαρύνοντας την ήδη παραπαίουσα κτηματαγορά.

Ρύθμιση αυθαίρετων και τακτοποίηση ημιυπαίθριων με στόχο έσοδα 500 και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο στόχος θεωρείται φιλόδοξος, καθώς μέχρι σήμερα η ανταπόκριση των πολιτών στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους δεν είναι η αναμενόμενη.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το μοντέλο φορολόγησης που θα ισχύσει για τα αυθαίρετα. Το μέτρο όμως θα πρέπει να αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ του χρόνου.

Με βάση τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, σταδιακά θα εισαχθούν και οι «πράσινοι φόροι» στις επιχειρήσεις. Το 2011 θα πρέπει το Δημόσιο να εισπράξει 300 εκατ. ευρώ από το μέτρο αυτό.

Στο προσχέδιο θα γίνεται αναφορά και στα υπόλοιπα εισπρακτικά μέτρα, όπως η εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις (600 εκατ. ευρώ), η φορολόγηση με βάση τα νέα τεκμήρια (400 εκατ.), η έκδοση νέων αδειών τυχερών παιχνιδιών και η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών (700 εκατ.) , η φορολογία αμοιβών σε είδος (150 εκατ.) και η αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας (100 εκατ.).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου